skip navigation

Magunkról

Főoldal / Magunkról

A Popovics mézcsalád a természet édes csodája, a méhek ajándéka, tömény öröm, ízletes egészségőr, kacagó napsugár, gondoskodó szeretet.”

Kocsi Erika

Magunkról


„A méh szorgos állat, ha a gazda sok mézet akar, akkor neki is szorgosnak kell lennie.”

id. Popovics István

A mára hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert hajdúnánási Popovics méz termékcsalád múltja egészen az 1953-as esztendőig nyúlik vissza, ugyanis a mézeireől ma már országosan ismert és elismert Popovics István édesapja, id. Popovics István még a fia előtt ekkor kezdett el méhészkedni. A rovarok szeretete mellett szinte „kézenfekvő” volt akkoriban ez a tevékenység, hiszen Hajdúnánáson az asztalos-kerékgyártók előszeretettel méhészkedtek. A méhészkedés szépségeit és nehézségeit a nánási parasztemberek józan érvelésével érzékletesen visszaadó édesapa páratlan módon adta festette le a TÁJ-KÉP című újság 1955. március 9-i számának 8. oldalán megjelent interjújában a méhészkedés csodáit, arra a kérésre válaszolva, hogy mi a szép a méhészkedésben:

„A szabadság, a vándorlás, a szabad levegő, (…) kiszabadulni a szabadba, a szép tájba, örömteli érzés. Az ember keresi a jó terepet, és közben szívja magába a friss levegőt. Amikor a kitelepített méhekhez mentem, vittem magammal a családot is. Ők kirándultak, én meg végeztem a dolgomat.” (Forrás: TÁJ-KÉP című újság 1955. március 9-i számának 8. oldala.) A teljes cikk ITT olvasható: LINK
Ilyen, a méhészkedést a lényébe nevelő gyermekkor után bizony természetes volt Popovics István döntése:

„Én magam az édesapám mintája által a „vérembe kódolt” természetes örökségét ma már hivatásomnak tekintem, hiszen kisgyermekként ebbe nőttem bele. Alapismereteimet, a méhek életét, a szakma rejtelmeit édesapámtól kaptam, majd Nyíregyházán hivatalos képesítést is szereztem. Feleségem is rendkívül kiváló társnak bizonyult kezdetben, aki méhészeti tudását egy elismert budapesti tanfolyamon elmélyítve, igazi méhésszé vált a gazdaságunkban. Édesapám, a méhészetet alapító id. Popovics István halála után közösen visszük tovább a méhészetet, s szeretettel adjuk át gyermekeinknek is a megszerzett tudáskincset. Ez egyben a kiváló minőségű, számos díjat és a közönség tetszését elnyerő mézeink osztatlan sikerének egyik titka. Nem véletlen, hogy öt gyermekünk közül hárman folytatják a méhész szakmát, mégpedig a három idősebb gyermekünk, Csilla, István és Mária. A két kisebb fiunk, Balázs és Ádám külföldön dolgozik, de ők is tisztelik a családi hagyományt.” – vall hivatásként szeretett tevékenységéről Popovics István. (Forrás: ŐSTERMELŐ, Gazdálkodók Lapja ŐSTERMELŐ Gazdálkodók Lapja 2017/4. augusztus-szeptemberi lapszáma.) A teljes cikk ITT olvasható: LINK

A ma, számos rendezvényen megtalálható
Popovics mézek egy jelenleg 420 méhcsaládot számláló vándorméhészetből származnak. Mindez óriási logisztikát, komoly szaktudást és hozzáértést, rengeteg időt, szeretet, gondoskodást igényel részükről. Számukra a tavaszi méhzsongás olyan, mint a muzsika, és „még az első méhcsípések is jól esnek ilyenkor: valósággal olyanok, mint másnak egy forró nyári napon egy jó pohár hideg sör” – mondja Popovics István.

Míg id. Popovics István állóméhészete soha nem ment messzebb Hajdúnánás határánál, addig ma már a Popovics vándorméhészet egy évben akár 8000-9000 km-t is vándorol, hiszen Magyarország legkülönbözőbb területein található méhlegelők adják mézeik alapanyagát. Családi hagyományként megörökölt méhész hitvallásuk egyik fundamentuma, hogy Magyarország a világon egyedülálló adottságokkal rendelkezik bizonyos méztípusok előállításához: itt olyan mézfajtákat lehet a méhekkel termeltetni, amelyeket a világon sehol máshol. Ez egyben küldetésük és jövőbeli terveik alapja is: szeretnék ugyanis a Popovics méhészetet egy olyan bázissá fejleszteni, mely a magyar méhészkedés eredeti karakterét megőrizve, a modern idők divatos ízbéli változataival gyarapított mézeivel, a jövő számára is tartós és a hazai méhészeti hagyományokat megörökítő értéket képviselhet.

Szeretettel és igazi mézvarázzsal javasoljuk minden kedves mézet és mézes ételeket, azaz a természetes egészséget kedvelő vásárlónak, hogy kóstolja meg valamennyi Popovics mézet, és válassza ki a számára legkellemesebb és legvonzóbb változatot és aromát a 19 fajta mézet tartalmazó mézcsaládból.

Minőségi termelői mézek

Rólunk mondták

Client 1

Kocsi Gézáné, Kisvárda

„Egyik kedvencem Popovics-mézem a klasszikus alapkarakterű Vegyes virágméz, amelynek gyümölcsös, aromás, narancsos virágillattal gazdagított lágyan édes íz világa pompás.”

Client 1

Egy debreceni törzsvásárló

„Családi kedvenceink az ízesített mézek, mégpedig azok valamennyi változata. Soha nem kóstoltunk még olyan ízes mézet, ahol a gyümölcs eredeti íze, illata ilyen természetes módon olvad össze a méz ízével. Páratlan élmény a fogyasztásuk.”

Client 1

Vas Alexandra

Felkészültünk a télre a Popovics mézek jóvoltából. A Vajdahunyad váránál szervezett Magyar Ízek Fesztiválján (2020) Isteni mézeket kóstolhattunk, és gazdag kínálatból választhattunk. Köszönjük a kedves fogadtatást és a kóstolást! Örülök, hogy egymásra találtunk. Aki szeretne minőségi, finom mézet, Istvánt meleg szívvel ajánlom mindenkinek!