skip navigation

A MÉZ TÖRTÉNETE

Főoldal / A MÉZ TÖRTÉNETE

A Popovics mézcsalád a természet édes csodája, a méhek ajándéka, tömény öröm, ízletes egészségőr, kacagó napsugár, gondoskodó szeretet.”

Kocsi Erika

A méz története


A méz az emberiség életében egy évezredek óta jelen lévő különleges nektár, melynek fogalma a Magyar Élelmiszerkönyv megfogalmazása szerint a következő: „A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve a növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek.”

(Codex Alimentarius)

A méz történelmének gyökereihez, ehhez pedig rendkívül messzire kell visszamennünk az időben, bár a méz értéke ma is sokrétű: olyan természetes élelmiszer, mely jótékony hatással van szervezetünkre. Nem egyszerűen édesítőszer, vagy édesség, hanem egy hasznos táplálékkiegészítő, mivel számos nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, s míg a korábbi évszázadokban még kuriózumnak számított bizonyos időszakokban, addig napjainkban már nagyon könnyen hozzáférhető, akár még kozmetikumokban is megtalálható. Maga a méhészkedés hazánkban már évszázadok óta, de a múlt század közepétől folyamatosan is kiemelkedő szerepet kap, s bizony egy rendkívül exportképes ágazat, mivel a magyar méz világszerte elismert.

A korábbi évszázadokban azonban mégis sokkal nagyobb szerepet játszott a méz, mint napjainkban. Az őskor embere ugyanis olyan élelmet fogyasztott, amely vadászattal és gyűjtögetéssel elérhető volt a számára. Ekkor bukkant rá a méhekre, illetve a mézre. Tárgyi igazoló erővel bíró érdekesség e vonalon, hogy egy 16.000 éves sziklarajz bizonyítja a méz régre nyúló történetét, mely a lépes mézet gyűjtő embert ábrázolja. Később pedig, az ókorban már gyűjtötték az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat elődeink. A kultúrnépek már kr.e. időkben felismerték a méz gyógyító hatásait, s ekkor és emiatt már méheket is kezdtek tartani, azaz tudatosan méhészkedni. A mézet különböző vallási rituálékkal kötötték össze, illetve még a halottakat is ezzel tartósították. Az egyiptomiaknál is különleges szerepet játszott az édes szer. Használták különböző gyomorproblémákra, epe- és májbetegségekre, illetve hashajtóként is, más gyógyfűvekkel keverve még a sebek gyógyítására is. Hippokratész például mézet használt a lázas betegek gyógyulásáért. Piramisokban fellelhetők bizonyos mézes sütemények receptjei, vagy találtak méhkast ábrázoló véseteket is. A görög mitológia is tartalmaz mézhez kötődő utalásokat, például Homérosz Iliásza, vagy az Odüsszeia vonatkozó részei is megmutatják, hogy e korok felfogása a mézfogyasztás emberek által élvezhető előnyeit isteni eredetűnek tulajdonította. Ez a gondolkodás is rendkívülinek tartott jelentőségét támasztja alá. A méhek és az emberek kapcsolata tehát nagyon régre nyúlik vissza. A római és a görög fürdőkben mézes vizet küldtek a férfiak a kiszemelt hölgyeknek, ezzel is kimutatva vonzódásukat a nők felé és, ha a kiszemelt visszaküldte a vizet, akkor az az udvarlás elfogadását jelentette. Hazánkban a lányos házban az édesanya, ha mézes pogácsával kínálta az udvarlót az azt jelentette, hogy akár vejének is elfogadná az ifjút. Tapasztalatok szerint a mézben vannak olyan anyagok, melyek növelik a férfigerjedelmet. Manapság már a szexológusok virágporos kúrát is alkalmaznak . A római aranykor költője, Ovidius, a mézet szerelemfokozó szerként emlegette.

Maga a korai vagy szakszóval „primitív méhészkedés” többmillió évvel ezelőtt úgy kezdődött, hogy amikor az adott kor embere tapasztalati úton ráébredt arra, hogy a méz milyen jótékony hatásokkal bír számára, előbb még automatikusan leölte a méheket. Később már az ettől ésszerűbb méhészkedésnél pedig elkezdte hasznosítani a méhészeti termékeket a méhész-származékok szétválasztásával. Az emberek gyakorlatilag annyit tudtak és sokan még ennyit tudnak ma is a mézelő méhekről, hogy az általuk előállított termékek egészségesek. Pedig igazából a méz előállításának a módja egy rendkívül izgalmas folyamat és a hozzákapcsolódó történetek is igen érdekesek. Mézelő időszakban a méhek nagyon aktívak, a kaptárban nagy a nyüzsgés, ez pedig a meleg, napsütéses napokon az igazán jellemző. A méhek rengeteget repülnek 1 kg méz előállításához, ami mintegy 450.000 km-t is jelenthet. Ez annyit tesz, mint majdhogynem 10-szer körül repülni a Földet az Egyenlítő magasságában Ráadásul, amikor a méh begyűjti a nektárt, akkor a begyűjtött nektár és virágpor kiteszi testsúlyának a háromnegyedét. A méhek a mézgyomrukba gyűjtik a méz alapanyagát a virágból gyűjtött nektárból és mézharmatból. Itt alakítják át gyomornedveikkel a megfelelő vegyületté. Elpárologtatva a felesleges vizet teszik sűrűbbé, tartósabbá. A méz géles állaga miatt a baktériumok szaporodását blokkolja, ezért kiválóan alkalmazható akár sebek gyógyulási folyamatainak élénkítésére is. A magas cukortartalma (70-80 %) miatt rengeteg energiát nyerhetünk belőle, de ügyelni kell a túlzott fogyasztással, mivel elhízáshoz vezethet, viszont rendkívüli fizikai igénybevétel esetén komoly energiaforrásunk lehet. Nem véletlen, hogy Mount Everest első meghódítójánál, Sir Edmund Hillarynél is minden útján megtalálható volt energetizáló élelemként a méz, mint természetes szénhidrátforrás.

Kijelenthető tehát, hogy az emberiség számára a méz egy különleges érték, mely több ezer apró méh szorgalmas munkájának és együttműködésének köszönhető. A méhek taníthatnának minket, nem várják el, hogy termeljünk nekik bármit, csupán odafigyelést igényelnek. Értéket hoznak létre, hozzájárulnak az életünkhöz, és kreatív munkát végeznek az emberi közösségek számára.

Minőségi termelői mézek

Rólunk mondták

Client 1

Kocsi Gézáné, Kisvárda

„Egyik kedvencem Popovics-mézem a klasszikus alapkarakterű Vegyes virágméz, amelynek gyümölcsös, aromás, narancsos virágillattal gazdagított lágyan édes íz világa pompás.”

Client 1

Egy debreceni törzsvásárló

„Családi kedvenceink az ízesített mézek, mégpedig azok valamennyi változata. Soha nem kóstoltunk még olyan ízes mézet, ahol a gyümölcs eredeti íze, illata ilyen természetes módon olvad össze a méz ízével. Páratlan élmény a fogyasztásuk.”

Client 1

Vas Alexandra

Felkészültünk a télre a Popovics mézek jóvoltából. A Vajdahunyad váránál szervezett Magyar Ízek Fesztiválján (2020) Isteni mézeket kóstolhattunk, és gazdag kínálatból választhattunk. Köszönjük a kedves fogadtatást és a kóstolást! Örülök, hogy egymásra találtunk. Aki szeretne minőségi, finom mézet, Istvánt meleg szívvel ajánlom mindenkinek!